Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-includes/theme.php on line 508

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 671

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/iaciro/public_html/wp-includes/cache.php:36) in /home/iaciro/public_html/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 639

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
SELECT COUNT(id) FROM wp_wassup WHERE timestamp<''


Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 720

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 721

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 722

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 725

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/iaciro/public_html/wp-content/plugins/wassup/wassup.php on line 726

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
SHOW COLUMNS FROM wp_wassup LIKE 'username'

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
ALTER TABLE wp_wassup ADD COLUMN username VARCHAR( 50 ) NULL

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
SHOW COLUMNS FROM wp_wassup LIKE 'comment_author'

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
ALTER TABLE wp_wassup ADD COLUMN comment_author VARCHAR( 50 ) NULL

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
show columns from wp_wassup LIKE 'referrer'

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
show columns from wp_wassup LIKE 'searchpage'

WordPress database error: [Table './iaciro_blogdb/wp_wassup' is marked as crashed and should be repaired]
INSERT INTO wp_wassup (wassup_id, timestamp, ip, hostname, urlrequested, agent, referrer, search, searchpage, os, browser, language, screen_res, searchengine, spider, feed, username, comment_author) VALUES ('1e36605452e21a5dee97d2df22cf50ef','1516480531','54.234.190.237','ec2-54-234-190-237.compute-1.amazonaws.com','/2009/01/17/the-saturday-no-brainer/','CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)','', '', '', 'N/A N/A', 'N/A ', '', '', '', '', '', '', '')

Andrei Iacob / The Saturday no-brainer
Skip to content

The Saturday no-brainer

Astăzi, am fost la un laborator să reinstalez echilibrul la un obiect de la cursurile de master la care sunt înscris. Într-o pauză, la o țigară, vin două colege să fumeze și ele. Nu am putut să ignor discuția lor (e destul de greu când cineva îți pătrunde în spațiul privat) și am prins o chestie gen “Următorul examen e tocmai peste 2 săptămâni. Ce naiba fac până atunci?”. Nu îmi stă în fire să intru în discuția necunoscuților, așa că beam tutun în continuare. Dar aveam senzația aia neplăcută care o ai atunci când știi răspunsul corect la o întrebare dar anumiți factori te împiedică să vorbești.

Eu aveam răspunsul corect la întrebarea “Ce ar putea să facă duduia aia timp de 2 săptămâni”. Este o chestie specială, numită “muncă”. Știu că sună ciudat, dar cică la un moment dat trebuie să te implici în niște activități care îți aduc niște bani, plătești niște taxe și astfel societatea funcționează (mai mult sau mai puțin). Știi, e și un vers dintr-un șlagăr de dragoste de țară, care se numește “Ca fuga pe gheață”.

După ce termini facultatea și continui cu un master, ai un mic șoc. Afli că nu mai ești student, dar în același timp ești.

Ești încă student pentru că te duci la cursuri (mă rog..) și la laboratoare (în fine..) dar și în sensul de “Băiete treci la loc și redactează-ți lucrarea cum trebuie”, “Ia să văd, ți-ai făcut tema?” și “Dacă sunteți obraznici o să vă corectez tezele semestrul viitor”.

În același timp, statul îți spune că nu mai ești student. Nu mai ai reducere la transport în comun, nu mai ai reducere la tren. De fapt, nu mai ai nici o reducere nicăieri. Pe deasupra, nu mai ai nici asigurare medicală. Ce-i aia? E chestia care ți-a permis timp de 23 de ani să te duci la spital moca (exceptând “măslina” aferentă). Apropos, costul unei zile de spitalizare este de aproximativ 180 RON.

Cu alte cuvinte, statul îți zice într-un mod subtil să “get a life” și un “du-te la păscut, că de-acum te mulgem noi”.

Și majoritatea, constrânși de împrejurări asta fac. Restul ori au făcut-o cu ceva timp în urmă din varii motive, ori n-au făcut-o deloc, așteptând să termine studiile de tot. Am auzit vorbe de genul “lasă că trebuie să termin, să mai învăț, ca să mă pot angaja”. Veste proastă, dar dacă nu ați observat asta până acum, facultatea (cel puțin de Informatică) nu este școală de meserii. Într-adevăr, codul muncii te obligă să ai studii în domeniu, dar orice programator învață conceptul de workaround, deci e ok.

Cele două viziuni (cea a statului și cea a școlii) sunt teoretic incompatibile. Un calcul scurt demonstrează asta. În C++, ar fi ca și cum am deriva din clasa student și angajat. Dar nu e problema de DD la cazurile de confuzie, e o problemă în cazurile în care un profesor îți spune, chiar și la master,  că “ori faci master, ori faci servici” — caz real. Eu aleg și recomand asta tuturor studenților: munca. Și să lăsăm fuga după note acolo unde îi stă bine, la medicină.

 

7 Comments

 1. naicul wrote:

  cel mai usor e sa dai sfaturi :p

  Posted on 19-Jan-09 at 12:35 pm | Permalink
 2. Andrei wrote:

  Cel mai uşor e să nu dai nimic

  Posted on 19-Jan-09 at 1:17 pm | Permalink
 3. naicul wrote:

  ai si tu dreptate.

  Posted on 19-Jan-09 at 5:58 pm | Permalink
 4. Tudor Vlad wrote:

  stii… aveam de gand sa argumentez pt scoala dar cred ca pana la urma fiecare e “destul de mare” sa decida pt el. evident ca minti luminate de care amintesti “ajuta” muult.

  anyway, esti sigur de faza ca masteranzii nu mai beneficiaza de asigurare de sanatate? ca-mi vine greu sa cred.

  Posted on 25-Jan-09 at 5:56 pm | Permalink
 5. Andrei wrote:

  Nu am găsit în legislație ce înseamnă “Student” pentru Casa de Asigurări, dar două surse diferite (medicul de familie și Secția Antirabic) mi-au spus că NU mai am asigurare medicală ca masterand.

  Posted on 25-Jan-09 at 6:01 pm | Permalink
 6. Sunt student abia in primul an la Informatica in Iasi si sunt surprins ca multi dintre colegii mei asa gandesc : “lasa ca trebuie sa termin, sa mai înva?, ca sa ma pot angaja”. Se pare ca se inseala.
  Sa zicem ca iesi de pe bancile facultatii, o mai lungesti cu un master, mai inveti in acest timp, termini masterul dupa care vrei sa te angajezi [ int experienta = 0; :)) ] deci trebuie sa stai in perioada de proba. Iar dupa finalizare este posibil sa ti se dea un sut in fund sau sa primesti un salar mizer.
  Un alt subiect ar fi facilitatile fiscale pentru patronii care angajeaza studenti cautati pe google ( cred ca e legea legea nr.107 din 2004 daca nu ma insel ).
  Oriunde ai vrea sa te angajezi se cere experienta de aceea facultatea nu mai joaca un rol foarte important in formarea studentului ci studiul individual si practica. Deci… degeaba vanati note ;)

  Posted on 02-Mar-09 at 3:53 pm | Permalink
 7. Dinu wrote:

  … de cand am terminat-o cu facultatea la asta ma gandesc, parca mi-ai citit gandurile

  Posted on 10-Mar-10 at 3:58 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*